Komplette kjøkkenløsninger er blitt en suksess hos Elkjøp i Sandefjord. Ervin Quarri (tv) er hvitevareansvarlig, Marianne Lekmann Dahl kjøkkenansvarlig og Anders Langsem storemanager.

60-åringen som har revolusjonert folks hverdagsliv

Da Elkjøp-gründerne åpnet butikken for 60 år siden, var det to ting som toppet nordmenns ønskeliste:  Vaskemaskin og kjøleskap. Så kom de med historiens første oppvaskmaskiner. Og nå i jubileumsåret? Varehussjef Anders Langsem tenker seg ikke lenge om.

 

- I dag er kundene omgitt av elektroniske hjelpemidler i alle rom. Smartklokka rundt armleddet, den digitale vekkeklokka på nattbordet, den elektriske tannbørsta, robotstøvsugeren - elektronikken er med oss døgnet rundt. De 33 forhandlerne som dannet Elkjøp kunne ikke i sin villeste fantasi forestille seg alt butikkene deres skulle selge noen tiår seinere, sier varehussjef Anders Langsem.

IMG_3391
Jo mer teknologi vi omgir oss med, jo viktigere blir support og kundeservice hos Elkjøp. Fra venstre Martin Garberg (supportansvarlig), Sten Fjellanger og Lene Åberg.

Store innkjøp - lav pris

Ideen med Elkjøp var å gjøre store innkjøp og tilby merkevarer til lav pris i butikkene. Hvitevarer var det dominerende produktet. Siden har Elkjøp ført an i den teknologiske revolusjonen som har gjort hverdagen enklere for forbrukere.

Det synes i de fleste norske hjem. 

- Det er bare å se seg rundt. Vi trenger ikke lenger å skru på knotter eller brytere. Alt kan styres med stemmen eller via smarttelefonen: Lyset, robotstøvsugeren, TV-en, kaffemaskinen, vaskemaskinen. For noen er det allerede en hverdagslig ting «å ringe» hjem til komfyren fra jobben og be den ha pizzaen ferdig stekt om 20 minutter. Alt er koblet sammen i snertne apper og er slett ikke så komplisert som det kan virke, beroliger Langsem. Egentlig er det skremmende enkelt, ler han.

Smarthusteknologien han her beskriver er noe av det hotteste i dagens forbrukerverden. Og dette er ikke noe jåleri som bare appellerer til teknofriker. De smarte løsningene sparer forbrukeren for penger. Mange vil oppleve at hverdagen blir enklere.

- På vei til hytta trenger du ikke snu i Lågendalen og kjøre hjem for å forvisse deg om at kaffetrakteren er slått av. Det ser du på telefonen. Med den skrur du også kaffetrakteren av. Eventuelt.

- Er ikke smarthusteknologien noe bare for nye hus?

- Absolutt ikke. Smarte lyspærer kan for eksempel byttes inn over alt. Med disse skrur du ikke lyset bare på eller av. Du velger fargevalør også. Varmeovnene tar du enkelt kontroll over med telefonen i hånd. Vaskemaskinen kan du også «snakke med» og fjernstyre. TV-en styrer du med stemme eller telefon. Kaffemaskinen setter du i arbeid mens du ennå tar morgenstellet. De små Google-assistentene bringer beskjedene dine effektivt videre. Det er jo ganske sprøtt, ler Langsem. 

Komplette kjøkkenløsninger

Attpåtil er alt han snakker om hyllevare i en Elkjøp-butikk i dag. Han har ennå ikke nevnt de smarte el-billaderne; be om at bilen skal lades når strømmen er billigst, og laderoboten gjør som du sier.

– Hva det neste blir er ikke godt å si, men noen ende på utviklingen ser vi ikke. Jeg vil tro den personlige tjenestebiten blir stadig viktigere. Selv om mye av dette nye, smarte er enkelt å ta i bruk, vil en del behøve litt bi- stand. Å hjelpe kunder over «det digitale gapet» blir en viktig oppgave framover. Nyeste avdeling i porteføljen er komplette kjøkkenløsninger. Dette er avdelingen som har hatt den største veksten ved Elkjøp på Pindsle den seinere tid. 

Ganske nytt i porteføljen er komplette kjøkkenløsninger. Dette er avdelingen som har hatt den største veksten ved Elkjøp på Pindsle den seinere tid.

- Når tar netthandelen innersvingen på fysiske butikker som Elkjøp?

- Det kan jeg ikke se for meg vil skje. Hos oss vokser butikkomsetningen til tross for netthandelen. Mange vil se produktene og snakke med kyndige veiledere. Men vi ser også at folk kjøper produktet på nett og henter det her i butikken. Ikke bare det. Vi får nettbestillinger fra hele landet og har vært nødt til å organisere en egen ekspedisjon for fjernbestillinger, forteller varehussjefen.

Langsem kom til Pindsle-avdelingen fra Elkjøp Larvik for tre år siden. Da hadde han over noen år drevet Larvik-forretningen opp og forbi Sandefjord i omsetning. 

- Da var det på tide å ta et tak i Sandefjord og få denne butikken videre. Nå har vi vokst forbi Larvik, bemerker Langsem muntert.

FAKTA ELKJØP

  • Elektronikkjede som startet i 1962
  • Elkjøp Sandefjord åpnet i Meierigården i 1998
  • Flyttet inn i nye lokaler på Pindsle i 2006
  • Komplett elektronikk-varehus
  • Største avdeling: Hvitevarer 
  • Sterkest vekst de seinere år: Kjøkken