- Nye varmepumper gir bedre ytelse og bruker mindre strøm enn de eldre. Også designet er blitt skikkelig delikat på flere nye modeller, forteller Eileen Granholt Johannessen og Per Kind. De eier Kind Energispar sammen med Morten Langeli.

Strømsjokket setter fyr i salget hos Kind Energispar: Nå skal «alle» ha varmepumpe!

Halvparten av sandefjordingene har skjønt det. Varmepumpen sparer dem for tusenvis av kroner! Vinterens «strømsjokk» har gitt alle andre en skikkelig dytt til å få det gjort. Det merkes godt hos varmepumpespesialisten Kind Energispar.

 

- Salget i fjor overgikk alle tidligere år. Tendensen fortsetter. Ikke rart at folk gjør hva de kan for å spare strøm med de ville kWt-prisene vi har hatt i vinter. Investeringen i en varmepumpe blir fort nedbetalt med dagens tariffer, sier Per Kind. Sammen med sin bror Jan startet han hvitevareverkstedet Kind Service i 1980. I 2007 kuttet bedriften ut hvitevarene. Fra da satset firmaet utelukkende på varmepumper under navnet Kind Energispar.

img003
Kind Service startet med denne gjengen i 1980. Fra venstre Per Kind, Karianne Kristiansen Lund, Arvid Tønnesen, Trond Kind og Jan Kind.

Levetid på 12-15 år - minst

Kind og hans kolleger på Pindsle er på farten fra morgen til kveld med å installere nye varmepumper. Pågangen er eksepsjonelt stor nå om dagen. Mange husholdningers ekstreme strømregninger er en vesentlig medvirkende faktor. Pandemien har ført til mye sparing, og dermed har mange penger nok til å ta investeringen.

- Hva må man ut med for å få på plass en varmepumpe?

- Kostnaden blir gjerne mellom 19.000 og 27.000 kroner - alt etter valg av merke, modell og kapasitet. Da har man et topp moderne varme- og aircondition-system som vil være til glede i lang tid. Med riktig montering, jevnlig vedlikehold og normal bruk, kan du forvente at en luft til luft-varmepumpe holder i minst 12-15 år. Den leverer noen år til dersom den vedlikeholdes skikkelig.

Viktig for levetiden er først og fremst jevnlig rensing og bytte av filter, rengjøring og fjerning av støv og skitt både på den utvendige og innvendige installasjonen.

- Profesjonell service og ettersyn sånn cirka hvert tredje år er fornuftig med tanke på levetiden, mener Kind. Da peller vi av hele kassa, aluminiumsvasker og  steamer systemet. Også gassen som går i systemet sjekkes under en slik service. Dette er arbeid som krever at montøren er sertifisert.

Stadig bedre ytelse

Likevel, etter noen år finner mange ut at det er på tide å skifte ut den gamle varmepumpa. 

De nye er mer effektive, mindre støyende og mer strømgjerrige enn eldre.

- Varmepumpene blir bedre og bedre. Også designmessig har det skjedd mye de siste årene. Ny og elegant utforming gjør at de glir enda smidigere på plass i innemiljøet. For eksempel kan frontene leveres i forskjellige lakkerte utførelser. Mitsubishi har en fin serie her. I fjor kom Toshiba også med stofftrukket front i flere fargealternativer, forteller daglig leder Eileen Granholt Johannessen.

- Hva er viktigst for kunden når hun kommer hit?

- Utseendet og lydnivået, svarer Per Kind. Særlig kvinner er opptatt av det.

En bestilling starter gjerne med at Kind drar hjem til kunden og finner ut hvilken plassering som er gunstigst innvendig og på yttervegg. Under befaringen drøftes også hvilken kapasitet varmepumpen bør ha i forhold til rommenes størrelse. Kind har fem anerkjente merker å tilby: Daikin, Bosch, Toshiba, Panasonic og Mitsubishi.

I de fleste boligene lander vi på 6,5 kW, sier Per Kind.

Dette kan du spare med varmepumpe

 

Totalt energibehov

(kWt/år)

Andel av oppvarming

55% kWt/år

Energibesparelse

kWt/år

Besparelse

Kr/år

15.000

8.250

2.900

5.800

30.000

16.500

5.800

11.600

40.000

22.000

7.700

15.400