Nå går Olsen & Wallums «taskforce» mot servicemarkedet - hus og hytter. Fra venstre Dag Røed, Jimmi Livik, Markus Dammen og Bent Gudem. Foto: Vegard Giskehaug.

Olsen & Wallum går mot privatmarkedet

Store ting er på gang hos tradisjonsrike Olsen & Wallum på Pindsle. Rørleggerfirmaet som gjennom en årrekke har jobbet med omfattende prosjekter i næringsliv og boligsektor, retter nå alt fokus mot service- og forbrukermarkedet. Snart åpner de showrom i nye lokaler.

- Det handler om oppgavedeling mellom virksomhetene i Telerør-konsernet, forteller daglig leder Kenneth Feste. I fjor overtok nemlig Grenland-bedriften Telerør aksjemajoriteten i Olsen & Wallum. Tidligere er Larvik Rørhandel innlemmet i det Porsgrunn-baserte selskapet. 

Larvik har allerede en stor prosjekteringsavdeling med høy kompetanse på planlegging og gjennomføring av større anlegg.

- For oss er det naturlig å rette blikket mot hus og hytter. Vi har vel bare sett begynnelsen på den store tilpasningen som husholdningene må foreta for ikke å bli sittende med skyhøye strømregninger. Vi kan tilby flere smarte og energisparende løsninger, som også får støtte av Enova, sier Kenneth Feste.

5C7A2776
- Smartberedere med Enova-tilskudd er noe ikke minst hytteeierne bør skaffe seg, mener fagingeniør Bent Gudem og daglig leder Kenneth Feste.

Jordvarme stadig mer aktuelt

Varmepumper har summet og gått i norske hjem i flere tiår. Varmepumper har hjulpet hundretusener av husholdninger til godt inneklima og redusert strømregning. Men anleggene trenger service, og en del blir etter hvert utdatert. De fleste har ennå ikke skaffet seg en. 

Når Olsen & Wallum snart åpner sitt showroom i nye lokaler, vil et utvalg av moderne varmepumper være utstilt. Også andre løsninger kommer nå for fullt.

- Vannbåren varme vil bli stadig mer aktuelt framover, mener fagingeniør Bent Gudem. 

Jord-/bergvarme som den kalles i dagligtalen, gir en uhyre stabil og behagelig oppvarming av boligen, dessuten varmt tappevann. De som planlegger bygging av nytt hus eller renovering av gammelt, bør absolutt tenke på denne energiløsningen, evt. en luft/vann varmepumpe mener de to fagfolkene.

- Det er overraskende å se at det stadig bygges eneboliger og rekkehus med elektrisitet som eneste varmekilde, kanskje supplert med en vedovn. I et klimaperspektiv og av privatøkonomiske grunner bør man absolutt se på alternative energiløsninger, sier Gudem.

Smartberedere ideelt på hytta

Også solfangere, installasjonen alle sydenfarere har observert på hustakene, vil komme, mener de to fagfolkene.

- Et annet godt tiltak for å redusere strømforbruket er å installere en smartbereder i stedet for den gamle varmtvannsberederen. Smarte beredere logger seg på strømnettet og bruker strøm når den er billigst. En smart varmtvannstank reduserer ikke energibruken, men passer på at oppvarmingen skjer når strømprisen er lavest.  

Smartberedere er virkelig noe hytteeierne bør skaffe seg, mener fagingeniør Gudem.

- Hyttene står mye alene og mens hytteeierne er hjemme er vannet som oftest under kontinuerlig oppvarming. Det er et nesten meningsløst sløseri med energien. Med Enova-tilskudd og de høye strømprisene vi har og kan forvente, er smartberederen fort nedbetalt, sier Feste.

Fakta Olsen & Wallum

  • Rørleggerfirma startet av Sigurd Olsen og Torbjørn Wallum i 1954.
  • Har hatt ulike eierkonstellasjoner. Eies nå av Telerør AS (80%) og Kenneth Feste (20%).
  • Har vært spesialisert mot store anlegg. Dreier nå virksomheten mot servicemarkedet - hus og hytter.
  • Har 12 ansatte.
  • Er knyttet til innkjøpskjeden Konekta.
  • Flytter inn i nye lokaler blant annet med showrom for sanitærartikler og varmepumper.