Butikksjef Emma Becker Håkonsen er selv ivrig sportsfisker.

Skitt Fiske - «nærbutikken» som er Skandinavias største!

Mye er stort på Pindsle. Også Skitt fiskes butikk i Nygårdsveien. Men selv om den er diger - hele 900 kvm - er det ikke lett å se at den er Skandinavias største. Rundt åtti prosent av omsetningen kommer nemlig fra salg på nettet.

 

– Vi er egentlig en netthandel med en fysisk butikk i tillegg, og ikke omvendt, forteller butikksjef Emma Becker Håkonsen til Pindslemagasinet. Bare ca 20 prosent av totalomsetningen skriver seg fra butikken. Resten av omsetningen er det kunder spredt over hele Norge, Sverige og Danmark som sørger for.

Den enestående posisjonen Skitt fiske har i det Skandinaviske markedet er bygget opp gjennom snaut tjue år. Anders Amundsen startet firmaet sammen med et par kompiser mens de ennå studerte på BI. De var på fisketur da de traff noen dansker som solgte rimelige fiskesneller. Mon tro hvor disse kommer fra, tenkte Anders.

STARTET I MAMMAS KJELLER

Ideen om å gjøre forretning ut av fiske- interessen var sådd. Hjemme i morens kjeller startet han i det små med sneller, stenger og litt annet fiskeutstyr. Virksom- heten ekspanderte raskt ut av kjelleren. De flyttet til leide lokaler på Kullerød.

De norske produsentene av fiskeutstyr krevde et fysisk utsalgssted for varene.

Skitt Fiske flyttet etter hvert inn i eget bygg på Pindsle - en megastore og godtebutikk for fiskeinteresserte i hele Vestfold – og vel så det. Sommerstid strømmer kundene til nær sagt fra alle kanter av landet. Med 30.000 varer i selve butikken skal det godt gjøres ikke å få napp på noe av det man leter etter.

– Perioden mai-august er høysesong. Om våren dreier det meste seg om fiske etter sjøørret. Det er en stor lidenskap blant sandefjordinger. «Alle» sjøørretfiskere vet at de finner alt de trenger her på Pindsle. Når vi går inn i sommeren og makrellen lokker, kommer alle feriefiskerne. Svært mange av dem er hyttefolk fra hele Vestfold. Feriefiskerne er en veldig viktig kundegruppe, fastslår Emma.

5C7A2568
Nybegynner? Da kan dette være et passe begynner-kit, mener Emma Becker Håkonsen.

SOMMEREN ER HØYSESONG

Folk kvier seg heller ikke for å ta en ordentlig langtur for å skaffe seg det beste utstyret til fisketuren.

– Det er morsomt å møte kunder som har kjørt et par timer bare for å handle i butikken vår. Kundekretsen i forretningen på Pindsle er likevel folk som stort sett bor i en radius på en times kjøring fra forretningen. Også interessen for inn- landsfiske eksploderer nå i sommermånedene. Folk skal ha det beste utstyret når de går i elva etter laksen eller skal hekte ørreten i fjellvannet.

– Hvordan står det til med interessen for hobby- og fritidsfiske?

– Under pandemien hadde vi en kjempe- boost. Det var jo en god tid for det meste som handlet om friluftsliv. Mange nye brukere kom til. Men fritidsfiske har for tida ikke den store appellen blant yngre mennesker. Vi prøver å gjøre noe med det, blant annet ved å invitere til arrange- menter i butikken, temadager om for eksempel sjøørretfiske eller fluefiske. Leverandørene stiller villig opp til slike arrangementer.

I 2020 solgte selskapet stenger, sneller og alt som skal til for at ruggen skal bite på for drøyt 148 millioner kroner – mer enn en dobbelt så mye som i 2016. Gründer Anders Amundsens strategiske teft og utrettelige arbeidsinnsats er hovedforklaringen, framholder butikksjefen.

– Gode logistikkløsninger har vært en suksessfaktor. I 2016 anskaffet vi et førsteklasses robotstyrt Autostore- anlegg. Dette er satt opp i et eget lokale i nærheten. Her plukkes varene og ekspederes raskt, feilfritt og effektivt til kundene, forteller Emma Becker Håkonsen.

Fakta Skitt fiske

  • Startet av Anders Amundsen i 2005
  • Skandinavias største på fiskeutstyr- og materiell
  • Skitt fiskes megastore på Pindsle er eneste fysiske butikk
  • Nettbutikk med 60.000 artikler i systemet, butikken har 30.000
  • To avdelinger: Fiske ledet av Emma Becker Håkonsen og jakt ledet av Henning Solem.
  • Omsetning 2020: 148 mill. kroner
  • 32 ansatte