5C7A1838

Skousen på Pindsle: Lokalt eierskap, lokal tilhørighet

Skousen og Skauen. Det lå liksom i lufta at de måtte bli et parti. Da det store danske hvitevarekonsernet Skousen ville starte i Tønsberg, var Skauen raskt på pletten. Så gikk det noen år, og Skauen overtok Skousen på Pindsle også. 

 

Antakelig slår han seg ikke til ro med disse to butikkene heller, kjøpmannen Kjell Roger Skauen. Men han har beina trygt plantet på jorda og mener et godt forhold til kundene teller mer enn ekspansjon. 

- Jeg vil gjerne at kundene skal vite hvem jeg, og at jeg som butikkeier bare en telefon unna. De slipper å ringe et kundesenter i Vladivostok med ti minutter ventetid. Jeg har ikke hemmelig telefonnummer og ville aldri avslå å snakke med en kunde hvis han eller hun ringte meg en sen kveldstime om et problem med varen, sier Skauen.

5C7A1857
- Vi kremmere skal gi noe tilbake til lokalsamfunnet, sier Kjell Roger Skauen.

Kun hvitevarer

Kanskje koster det ham lite å si det. Klagene er nemlig ytterst få. Skulle et problem oppstå har han også et korps med ansatte med solid faglig kompetanse på alle hvitevarer. Dessuten har kunden 100 dagers bytterett på produktet hvis han finner ut at det ikke funker som ventet. 

«Garantien» har ikke kostet ham stort. Han kan knapt huske når den sist den ble anvendt.

I en tid der stadig nye elektroniske produkter velter ut i markedet, er Skauen svært fornøyd med å være en faghandel kun for hvitevarer - det vil si apparater stort sett til vaskerom/bad og kjøkken.

- Hos oss fokuserer vi på noen få men desto viktigere varekategorier for hus og hjem. Disse maskinene og apparatene kjenner vi ut og inn både teknisk og praktisk, sier Skauen. 

Lærte på verkstedet

Han legger skyndsomt til at han selv ikke er noe tess i det praktiske, selv om han gjennom tenårene har sittet på krakken og fulgt med i farens mekking på verkstedet. Skauen senior var var den som reparerte hvitevarer i Kragerø.

Nå er det ikke mye som repareres lenger.

- Publikum er mer opptatt av at maskinene er billig enn at de skal vare. For 30-40 år siden kostet en vaskemaskin kanskje 9.000 kroner. Indeksregulert til dagens nivå ville kunden måtte betale 25.000 - og vel så det. Den gang ville man si at maskinen var verdt prisen. Den kunne jo gjøre jobben i 30 år. I dag mener markedet at en maskin ikke skal koste mer enn 5.000-10.000 kroner. Så holder den heller ikke mer enn 8-10 år.

I lys av dette er det på sin plass at overforbruk og «bruk og kast» er et viktig tema, innrømmer kjøpmannen på Pindsle. Men han mener utstrakt resirkulasjon av deler og gjenbruk av overhalte maskiner har brakt oss et stykke på vei mot et grønnere samfunn.

- Vil gi noe tilbake

Skauen synes Pindsle er et perfekt sted for en faghandel som hans - lett å finne, lett å parkere. 

- Og så er det jo på Pindsle «det skjer», sier kjøpmannen. Fra møterommet peker han ned på fotballbanen.

- Lokalt eierskap er viktig i ethvert lokalsamfunn. Da jeg overtok forretningen her på Pindsle tok jeg straks kontakt med Sandefjord Fotball og meldte meg inn i nettverket rundt klubben. Naturligvis ville jeg være sponsor. Min holdning er at vi kremmere skal gi noe tilbake, sier Skauen bestemt.

Derfor syntes han forslaget til sponsoravtale for 2022 som han ble forelagt i møte med Sandefjord Fotball, bare var sånn passe. Han ba rett og slett om å få betale 5000 kroner mer.

- Vår lokale forankring skal synes. Derfor sponser butikken min i Tønsberg det lokale eliteseriehåndballaget Flint. Jeg har i flere år også vært speaker på hjemmekampene. En morsom og veldig engasjerende jobb, sier Skauen.

Speaker har han for øvrig vært ved en rekke anledninger, også på nasjonale arenaer. Slik får han brukt litt av sin erfaring gjennom flere år som håndball- og fotballkommentator og lokalradiomedarbeider.

Fakta Skousen Sandefjord og Tønsberg

  • Faghandel på hvitevarer, heleid av Kjell Roger Skauen
  • Franchise under Skousen Online Services A/S 
  • Startet Skousen Tønsberg i 2015
  • Overtok Skousen Sandefjord 2020
  • Faghandel på hvitevarer til vaskerom (vaskemaskiner, tørketromler), kjøkken (oppvaskmaskiner, kjøleskap, frysere, koketopper, ovner, komfyrer, ventilasjon, kjøkkenrelatert småutstyr) og støvsugere.
  • Forhandler markedets ledende merker
  • Syv ansatte