5C7A3768

Trend hos Skitt Jakt: Stadig flere kvinner blir jegere

At interessen for jakt er sterkt stigende, merkes spesielt ett sted i Sandefjord: Hos Skitt jakt. Ett trekk er særlig interessant nå om dagen: Stadig flere kvinner tar jegerprøven.

 
5C7A3753
- Blaser er toppmerket, slår Henning Solem fast. Avdelingen har våpen i alle prisklasser og kvaliteter, fra rimelige startpakker til de dyreste jaktvåpnene fra tyske Blaser.

Med sine rundt 350 kvadratmeter gulvflate er den velassorterte megastoren på Pindsle en av Østlandets største på jaktvåpen, utstyr og ammunisjon. Bransjens kjente merkevarer er omtrent alle med i repertoaret. 

Kanskje ikke så overraskende er butikksjefen hos Skitt jakt, Henning Solem, selv en ivrig jeger. Han aksler våpenet for turer både i hjemlige jaktmarker og utenlands.

- Jegere flest er godt fornøyd med mulighetene vi har her hjemme. Likevel drar noen utenlands for andre jaktopplevelser, ikke nødvendigvis så langt. I Sverige for eksempel er villsvin- og dåhjortjakt populært, sier Solem.

Kurs og temakvelder

Det var sandefjordingens solide bransjebakgrunn, store kontaktnett og mangeårige jegererfaring som gjorde at han for ni år siden fikk tilbud om jobben med å bygge opp en avdeling for jakt. Veksten har siden vært formidabel - fra et hjørne i Skitt fiske til til å fylle hele 2. etasje i Nygårdsveien 78. Avdelingens omsetning var i fjor rundt 30 millioner av konsernets totalt rundt 160 millioner kroner.

Lokale kunder setter rimeligvis pris på å ha en stor, spesialisert forretning med erfarne og kompetente medarbeidere i nærheten. Imidlertid er nettsalget den store aktiviteten for Skitt jakt som for Skitt fiske.

5C7A3775
Av gadgets er dette det «hotte» nå om dagen: Termiske kikkertsikter og kikkerter. De kan også ha innebygd avstandsmåling.

Treffer jegerne der de er

Kundene finner ekspertene på Skitt jakt ofte i «felten». De er stadig på farten til møter med jakt- og våpeninteresserte i skytterlagene, på skytterstevner og klubbtreff i jakt- og fiskeforeninger over hele regionen. Temakvelder og events i lokalene på Pindsle er også mange og populære.

- For eksempel arrangerer vi våpenkvelder for de som skal ta jegerprøven - både før og etter prøven. Mange av de nye jegerne kommer seg dessverre aldri ut på jakt. Vi forsøker å senke terskelen for dem, forteller Solem.

Skitt jakt arrangerer også fra tid til annen slaktekvelder der dyktige fagfolk gir de oppmøtte innføring i partering av vilt og tilbud på utstyr.

Våpen er så sin sak; som salgsvare er ammunisjon vesentlig større. Her har økningen vært markant den senere tid - særlig gjennom pandemiårene.

Dagens situasjon hvor folk må kinke og spare på det meste, virker ikke spesielt negativt inn på omsetningen i Solems bransje.

- Jegere er naturelskende mennesker. Min erfaring er at nordmenns friluftsinteresse holder seg også i dårlige tider. Bransjen vår er lite konjunkturutsatt, sier Solem.

5C7A3747
Skitt jakt er regionens megestore for jaktentusiaster. På kveldstid arrangeres populære våpen- og temakvelder i lokalene. En nylig avholdt demonstrasjon av termisk utstyr samlet rundt 150 interesserte.

Jegernes tre-fots-syke

I utstyrssammenheng kan det tenkes at noen legger lista litt lavere når privatøkonomien er under press. Men generelt nyter også Skitt jakt godt av «tre-fotssyken».

- Folk er gjerne ute etter noe som er bedre - eller skal ha det beste. Mange starter kanskje med en riflepakke til 11.000-12.000, eller haglepakke til 7.000-8.000 kroner. Så kommer de etter en stund på at de skal oppgradere, kanskje til et våpen de kan ha «resten av livet», sier Solem.

- Hva er det «hotte» blant kundene nå om dagen?

- Uten tvil termiske kikkerter og kikkertsikter for bruk i mørke. Optikken «ser» varmestråling fra  objekter som avgir elektromagnetisk stråling. Dette er utstyr som gir jaktopplevelsen en ny dimensjon. Termisk utstyr som dette er særlig viktig for redningsmannskaper som søker etter savnede personer, sier Henning Solem.

Se reportasjen om Skitt Jakt også i Pindslebyens siste magasin.